FIETS JE MET ONS MEE?

Schrijf je hier in voor de komende activiteiten. Bij de ritten vind je vindt er ook een link naar de GPX-bestanden (indien beschikbaar). Als er foto's of filmpjes beschikbaar zijn, kan je deze hier ook terugvinden. Heb je zelf foto's gemaakt of iets gefilmd?  Laad ze dan op in ons foto-album.

11/02/2023  -  NIEUWJAARSRECEPTIE

Dit jaar kunnen we eindelijk samen klinken op het nieuwe jaar. We verwachten jou en je partner op zaterdag 11 februari om 19:00 voor een drankje en een knabbel in de salons van de Casa Rosa. De kerngroep maakt haar plannen voor 2023 bekend en we luisteren graag naar jouw sportieve voornemens. Het is ook een uitgelezen kans om kennis te maken met enkele leden die je misschien nog nooit hebt gezien, maar wel al van hebt gehoord. Als je zin hebt, gaan we achteraf nog gezellig een hapje eten.

PRAKTISCH:

 • Datum & uur: zaterdag 11 februari van 19u00 tot 20u30
 • Locatie: Casa Rosa (zaal Salon), Kammerstraat 22, 9000 Gent.
 • Prijs: gratis voor leden en partner
 • Inschrijven: verplicht vóór maandag 6 februari via bovenstaande knop "inschrijving".
 • Vrijblijvend etentje nadien: als je zin hebt, gaan we achteraf nog samen een hapje eten (aangeven bij jouw inschrijving zodat we een plaats voor jou reserveren) - dit etentje is op eigen kosten

16/02/2023  -  WORKSHOP FIETSONDERHOUD _ gevorderden

Na de basis-workshop op 19 januari, bouwen we in deze tweede workshop voort op de technieken van de eerste sessie. Als je voldoende basiskennis hebt, mag je natuurlijk ook direct aansluiten voor deze sessie.
Een fietshersteller van Cyclobility geeft een workshop van twee uur, achteraf kan je napraten met een drankje.

PRAKTISCH:

 • Datum & uur: Donderdag 16 februari om 20 uur (tot ca. 22u)
 • Locatie: Cyclingstore Gent, Handelsdokkaai 1, 9000 Gent.
 • Prijs: Als lid betaal je 5 euro ter plaatse of 10 euro als je nog geen lid bent.
 • Inschrijven: verplicht vóór maandag 13 februari via bovenstaande knop "inschrijving".

AANBIEDING VOOR DEELNEMERS WORKSHOP:

Deelnemers aan deze workshop kunnen een Muc-Off "Ultimate Bike Cleaning Kit" aankopen met 25% korting op de adviesprijs (€79,50 i.p.v. €106,00). Deze kit omvat de basisproducten voor het proper houden en oliën van de fiets. Wil jij ook zo'n kit? Reserveer die dan samen met jouw inschrijving, zodat je er direct mee aan de slag kan na de workshop. 

Workshop1
Workshop2
Workshop3_MucOff

18/02/2023  -  MTB  -  Toertocht Adegem

Ook in februari kiezen we ervoor om in groep deel te nemen aan een georganiseerde toertocht, waarbij alle nodige faciliteiten beschikbaar zijn. Op 18 februari is er de VTT Kruiskensvrienden in Adegem (tussen Eeklo en Maldegem). De organiserende club WTC 't Kruisken voorziet diverse faciliteiten: route uitgepijld, pechverhelping, bevoorrading, afspuitstand, douches, bewaakte fietsstalling, ... We verzamelen om 10 uur aan de inschrijvingen om in groep te starten. 

PRAKTISCH:

 • Datum & uur: zaterdag 18 februari 2023 om 10u00
 • Startlocatie: Sporthal Atletico, Staatsbaan 52, Adegem (parkeren aan CC Den Hoogen Pad) - route
 • Afstand: keuze tussen 25, 39 of 55 km
 • GPX: de route wordt door de organisator uitgepijld (er is geen gpx-bestand beschikbaar)
 • Prijs: ter plaatse aan de organiserende club te betalen: 5 € als lid wielerbond of 7 € als niet-lid
 • Inschrijven: gelieve vooraf in te schrijven via bovenstaande knop "inschrijving"

11/03/2023  -  MTB  -  Herentals

Afstand: verschillende afstanden

INFO VOLGT

VOORBIJE ACTIVITEITEN

19/01/2023  -  WORKSHOP FIETSONDERHOUD _ basis

Sta je liever niet te kijken hoe een teamgenoot jouw lekke band vervangt? Weet je na zoveel kilometers nog altijd niet hoe je je ketting moet ontvetten? Voor wielerfanaten die niet erg sterk zijn in het onderhoud van hun fiets organiseert Gruppetto een workshop waarbij je de basis onder de knie krijgt. In de eerste plaats leer je op een vlotte manier een band te vervangen en krijg je tips om jouw fiets in topvorm te houden.
Een fietshersteller van Cyclobility geeft een workshop van twee uur, achteraf kan je napraten met een drankje.

PRAKTISCH:

 • Datum & uur: Donderdag 19 januari om 20 uur (tot ca. 22u)
 • Locatie: Cyclingstore Gent, Handelsdokkaai 1, 9000 Gent.
 • Prijs: Als lid betaal je 5 euro ter plaatse of 10 euro als je nog geen lid bent.
 • Inschrijven: verplicht vóór maandag 16 januari via bovenstaande knop "inschrijving".

AANBIEDING VOOR DEELNEMERS WORKSHOP:

Deelnemers aan deze workshop kunnen een Muc-Off "Ultimate Bike Cleaning Kit" aankopen met 25% korting op de adviesprijs (€79,50 i.p.v. €106,00). Deze kit omvat de basisproducten voor het proper houden en oliën van de fiets. Wil jij ook zo'n kit? Reserveer die dan samen met jouw inschrijving, zodat je er direct mee aan de slag kan na de workshop. 

Workshop1
Workshop2
Workshop3_MucOff

14/01/2023  -  MTB  -  Toertocht Varsenare

Voor de eerste mountainbikerit van 2023 doen we mee aan de VTT-toertocht "30ste Door & rondom Varsenare". Dit is een zeer gekende toertocht die al vele jaren heel wat bikers aantrekt. Het is altijd een mooie, gevarieerde route door het Brugse Ommeland. De organiserende club WTC Varsenare voorziet diverse faciliteiten: route uitgepijld, pechverhelping, bevoorrading, afspuitstand, douches, ... We verzamelen om 10 uur aan de inschrijvingen om in groep te starten (hou rekening dat het er druk kan zijn om parking te vinden in de buurt). 

PRAKTISCH:

 • Datum & uur: zaterdag 14 januari 2023 om 10u00
 • Startlocatie: Oud Gemeentehuis, Oude Dorpsweg 70, 8490 Varsenare - route
 • Afstand: keuze tussen 30, 45 of 60 km
 • GPX: de route wordt door de organisator uitgepijld (er is geen gpx-bestand beschikbaar)
 • Prijs: ter plaatse aan de organiserende club te betalen: 4 € als lid wielerbond of 6 € als niet-lid
 • Inschrijven: gelieve vooraf in te schrijven via bovenstaande knop "inschrijving"

11/12/2022  -  Initiatie op wielerpiste

Het is al een paar keer terloops ter sprake gekomen: fietsen op de piste is fun. Wie dat nooit geprobeerd heeft: hoog tijd om dat nu te doen. Jaarlijks (voor zover er geen corona-beperkingen zijn) organiseert "Cycling for Life" een event in Wielercentrum Eddy Merckx waarbij iedereen, van volmaakte leek over enthousiaste beginner tot volleerde pistier de kans krijgt onder het toeziend oog van een ervaren instructeur van Cycling Vlaanderen de kans krijgt voluit te gaan op de piste. Dit jaar vindt het event plaats op ZONDAG 11 DECEMBER, en we maken er meteen een eerste indooractiviteit voor de winter van 2022 van. Een uitgelezen kans om een statement te maken in onze regenboogoutfit. Wie schrik zou hebben om met een fiets zonder remmen de baan op te gaan: daar is hoegenaamd geen reden toe. Het is even wennen, maar na amper drie rondjes heb je het beet, en kan de fun beginnen.

Dit event werkt met voorinschrijvingen (20 €), en met timeslots van één uur. Voor de slot van 11 tot 12 - wat overeenkomt met het normale uur van een clubactiviteit - zijn nog redelijk wat plaatsen vrij.
BELANGRIJK: Iedereen moet dus online zelf zijn inschrijving op voorhand regelen.

Inschrijvingslink: https://cycling4life.be/11u-12u

Laat ons wel vi Cally (knop 'inschrijving' hierboven) weten of je wel of niet zal deelnemen. Zo zijn we van elkaar op de hoogte zijn wie er komt.

In de inschrijvingsprijs zijn inbegrepen :
- toegang tot de piste voor één tijdslot
- begeleiding door een instructeur van Cycling Vlaanderen
- het gebruik van een pistefiets (zelf (klik)pedalen meebrengen!!!)
- gebruik van kleedkamers en sanitair

Het dragen van een fietshelm is verplicht!

We spreken ruim op tijd af aan het onthaal van het wielercentrum (ten laatste 10u30) zodat iedereen tijdig omgekleed is en de fietsen in orde gebracht kunnen worden. Het "Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx" ligt aan de Watersportbaan (aan de overkant van onze normale vertrekplaats). Adres = Strandlaan 3, Gent. Ingang via de Blaarmeersen, parking is ruim voor handen.

10/12/2022  -  MTB -  Dunebikerstocht Bredene

Afstand: 20 -30 -50 km   

Startuur: om 10u00

Startlocatie: Horizon Bredene, Kapelstraat 88, Bredene (route)     


In december zoeken we strand en duinen op om te biken. We doen op 10/12 mee aan de 9e Dunebikerstocht in Bredene, de toertocht van WD Breduinia. De organisatie voorziet heel wat faciliteiten: route volledig uitgepijld met seingevers op gevaarlijke locaties, pechverhelping, gratis fotoshoot langs het parcours, gratis pannekoek aan de aankomst, afspuitstand, douches en uitgebreide bar. Voor deelname aan de toertocht betaal je 6 € (met jouw lidkaart van Cycling Vlaanderen). We verzamelen aan de inschrijvingen om in groep te starten om 10 uur. 

12/11/2022  -  MTB -  Bossentocht Brugge

Afstand: 30 - 45 - 60 km   

Startuur: om 10u00

Startlocatie: kantine Eendracht Brugge (terrein watertoren), Koning Leopold III laan 117, Brugge (route)     


Voor onze MTB-rit in november hebben we ervoor gekozen om deel te nemen in groep aan de toertocht "29ste Bossentocht" van de Brugse Bikers. Het wordt een mountainbiketocht over verschillende afstanden (30, 45 of 60 km) door de verschillende bossen in Brugge en onmiddellijke omgeving. Er zijn diverse faciliteiten: bevoorrading, afspuitinstallatie, warme douches en gezellig sportcafé. Voor deelname aan de toertocht betaal je 4 € (met jouw lidkaart van Cycling Vlaanderen). We verzamelen aan de inschrijvingen om in groep te starten om 10 uur. 

30/10/2022  -  RACE  -  afsluiter van het seizoen

Afstand: 100 km           

Hoogtemeters: ca. 260 m  

Startlocatie: Kantien, Kanodreef 1, Gent (route)     


Voor de laatste racerit van het seizoen vertrekken we opnieuw vanuit ons geliefde Gent. We rijden langs achterwegen naar Veer Terdonk om op de lieflijke Moervaart te komen die we volgen tot Moerbeke. Daar schakelen we over op de oude spoorwegbaan tot Sint-Gillis-Waas, waar we de wissel nemen richting Hulst. We fietsen voorbij de Sint-Willibrordusbasiliek en vervolgen naar Axel. Over de Graafjansdijk stevenen we af op Sas van Gent. Van daaruit volgen we de R4 tot Wondelgem om Lange Velden in te rijden, een nieuw park langs de R4. In Mariakerke steken we de Bourgoyen door en bereiken we langs nieuwe fietspaden de Watersportbaan.

Na de laatste racerit van het seizoen trakteren we iedereen op een drankje en krijg je de kans om de nieuwe Gruppetto jackets te passen en meteen te bestellen.

Rit 20221030 sfeerfoto
Rit 20221030 routekaart 105km
Rit 20221030 routekaart 85km

08/10/2022  -  MTB -  Lokeren

Afstand: 43, 51 of 75 km   

Hoogtemeters: ca. 170 tot 370 meter

Startlocatie: parking Durmebad, Oude Durme, Lokeren (route)     


In oktober rijden we een vlakke mountainbikerit vanuit Lokeren. De grote rit van 75 km gaat via Moerbeke naar Wachtebeke, waar we o.a. een rondje maken in Domein Puyenbroeck. Je kan ook voor kortere ritten kiezen, die dan dichter rond Lokeren blijven.

Je kan kiezen tussen drie afstanden:

- 43 km (ca. 170 hoogtemeters)

- 51 km (ca. 200 hoogtemeters)

- 75 km (ca. 370 hoogtemeters)

Zorg voor voldoende bevoorrading en zet de route op jouw gps of telefoon.

Rit 20221008 sfeerfoto
Rit 20221008 routekaart 75km
Rit 20221008 routekaart 51km
Rit 20221008 routekaart 43km

30/09-02/10/2022  -  MTB / GRAVEL / RACE  -  Weekend in Houffalize

Voor de tweede maal organiseert Gruppetto een MTB-weekend, maar dit keer is er ook zeker plaats voor GRAVEL- of RACE-liefhebbers. 

Houffalize is de meest bekende bikespot in de Ardennen. Het is het mekka voor de mountainbike-fanaten, maar ook de liefhebbers van de racefiets of gravelbike komen in deze prachtige regio aan hun trekken.

We verblijven in het hotel Café Coureur, dat volledig is gericht op fietsers. Niet enkel op de fiets wordt het leuk. Er is een arrangement voorzien inclusief pastabuffet en barbecue. 


Locatie: hotel Café Coureur in Houffalize

Data: van vrijdag 30 september tot zondag 2 oktober

Rit 20220930 weekend sfeerfoto

Activiteiten: vrijdagavond pastabuffet / zaterdag ontbijt + fietsen + 's avonds barbecue / zondag ontbijt + fietsen

Formule: volledig arrangement met 2 nachten op basis van halfpension

Prijs: minstens 195 euro pp voor het arrangement op basis van overnachting in een twee- of vierpersoonskamer 

Inschrijving: via de knop hierboven. Graag inschrijven voor 15 juni (nadien afhankelijk van beschikbaarheid hotel).

25/09/2022  -  RACE -  Heuvelland vanuit Roeselare

Afstand: 105 km   

Hoogtemeters: ca. 1000 meter

Startlocatie: Roeselare (na inschrijving krijg je info over locatie)    


Eind september vertrekken we vanuit Roeselare voor een rit naar en door Heuvelland, tot de Mont des Cats in Frankrijk. Na een vlakke aanloop beginnen we door het landschap te kronkelen met de eerste pittige klimmetjes. Uiteraard kan de Kemmelberg niet ontbreken op onze route, maar ook andere hellingen zullen in snel tempo volgen zoals o.a. Scherpenberg, Rodeberg, Mont Noir, Monteberg, … Na een 70 kilometer keren we terug naar het vlakke land richting Roeselare. 

De liefhebbers kunnen daar een frisse duik nemen (vergeet je zwembroek niet) en Gruppetto trakteert je graag met een hapje en een drankje. Vertrek- en aankomstplaats wordt Beitem, op 7 kilometer van Roeselare-station. Meer praktische info en gpx krijg je na inschrijving.

Rit 20220925 sfeerfoto
Rit 20220925 routekaart

17/09/2022  -  MTB -  Scheldewindeke

Afstand: 41 of 66 km    

Hoogtemeters: 280 of 540 meter

Startlocatie: Parking station, Stationsstraat 70, Scheldewindeke (route)     


Tijdens onze mountainbikerit op zaterdag 17 september verkennen we de mooie, glooiende regio tussen het Scheldeland en de Vlaamse Ardennen. We starten aan het station, dus ideaal voor wie liever met het openbaar vervoer komt. 

Je kan kiezen tussen twee afstanden:

- 41 km (ca. 280 hoogtemeters)

- 66 km (ca. 540 hoogtemeters)

Zorg voor voldoende bevoorrading en zet de route op jouw gps of telefoon.

Rit 20220917 sfeerfoto
Rit 20220917 mtb routekaart 67km
Rit 20220917 mtb routekaart 41km

28/08/2022  -  RACE  -  Vlaamse Ardennen

Afstand: 110 km       

Hoogtemeters: ca. 770 meter

Startlocatie: station van Zingem (route) - met de trein uit Gent: vertrek om 09:57 uur in Gent-Sint-Pieters (afspraak om 09:45 uur in de stationshal) 


In augustus keren we terug naar de Vlaamse Ardennen en dat doen we via het Waalse Pays de Collines. We vertrekken even buiten Gent, aan het station van Zingem. De eerste 30 kilometer zijn vrij plat en vormen een aanloopje om de Mont Saint-Aubert te beklimmen. Daarna rijden we door een van de mooiste natuurgebieden van Henegouwen naar Vloesberg (Flobecq). Vanuit Vloesberg rijden we de Vlaamse Ardennen binnen richting Brakel en via Zwalm keren we terug naar Zingem.

Na de rit kunnen we onze innerlijke mens versterken bij Mieke van koffiehuis Bellevue. 

Rit 20220828 sfeerfoto
Rit 20220828 routekaart

20/08/2022  -  RACE EXTRA -  Westvlaanderens Mooiste

Afstand: 130, 100 of 77 km       Hoogtemeters: tot ca. 620 meter

Startuur: 10u15 

Startlocatie: Expo Roeselare, Diksmuidsesteenweg 400  (route) 


Zin in wat extra training op de racefiets? Zaterdag 20 augustus rijden we West-Vlaanderens Mooiste, een fietsevenement georganiseerd door de stad Roeselare. We ontdekken de glooiende akkers, groene velden en authentieke kapelletjes in de regio Dadizele-Moorsele, flirten vervolgens met de taalgrens en bezoeken de regio rond Kluisbergen.

Vind je 130 kilometer te veel, dan kan je ook kiezen voor 100 of 77 kilometer. Nadien kunnen we gezellig napraten in de gelegenheidsbar in de Expo. Onderweg zijn er bevoorradingen voorzien (4 keer tijdens de 130 kilometer). Deelname kost 5 euro (alleen daginschrijvingen). De GPX is een week vooraf beschikbaar. Klik hier voor meer info

Rit 20220820 routekaart temp

12-15/08/2022  -  RACE  -  Fietsweekend Voerstreek

Ook dit jaar organiseert Gruppetto een fietsweekend. Deze zomer maken we de Voerstreek en Nederlands Limburg een stukje kleurrijker.

We volgen een deel van het traject van de Amstel Gold Race, de enige Nederlandse wielerklassieker en een pittige uitdaging voor elke wielertoerist. We komen oog in oog te staan met de beruchte Zuid-Limburgse hellingen, maar je zal versteld staan van de prachtige natuur en de mooie vergezichten. 


Locatie: Mergelhof Golfhotel in Gemmenich

Data: van vrijdag 12/08 tot maandag 15/08

Rit 20220813 weekend sfeerfoto
Rit 202208 weekend overzicht
Rit 202208 weekend 45km
Rit 202208 weekend 77km
Rit 202208 weekend 100km

Activiteiten: RACE fietstocht op zaterdag + RACE fietstocht op zondag (koninginnerit)

Formule: kamer met ontbijt (lunch en avondeten niet inbegrepen, maar worden wel voorzien)

Prijs: 150 euro voor het weekend op basis van een tweepersoonskamer inclusief ontbijt

Inschrijving: via de knop hierboven. 

06/08/2022  -  MTB -  Halle

Afstand: 50 of 61 km    

Hoogtemeters: 500 of 700 meter

Startlocatie: Parking Nederhem in Halle (route)     


Voor onze mountainbikerit op zaterdag 6 augustus zoeken we het bos en wat hoogtemeters op. We starten in Halle (vlakbij het station) voor een mooie rit door o.a. het Hallerbos. Na een redelijk vlakke aanloop komen we stilaan wat hellingen tegen, met ook leuke technische stukken.

 

Je kan kiezen tussen twee afstanden:

- 50 km (ca. 500 hoogtemeters)

- 61 km (ca. 700 hoogtemeters)

Zorg voor voldoende bevoorrading en zet de route op jouw gps of telefoon.

24/07/2022  -  RACE  -  Berchem

Afstand: 110 km       

Hoogtemeters: ca. 310 meter

Startlocatie: Station Antwerpen-Berchem (route)


Van Antwerpen-Berchem rijden we naar de Oesterdam in Zeeland. Die bevindt zich in de Oosterschelde en is met haar 10,5 km de langste dam van de Deltawerken. Als we wind op kop hebben, een ideale locatie om te leren "waaieren". Bij wind mee kunnen we onze gemiddelde snelheid mooi opdrijven. De heenrit voert ons door de Kalmthoutse Heide en we komen terug via de haven van Antwerpen.


Afsluiten doen we in Café Den Draak (aka de Antwerpse Casa Rosa).

Rit 20220724 sfeerfoto
Rit 20220724 routekaart

09/07/2022  -  MTB -  Ronse-Maarkedal

Afstand: 27 of 47 km     

Hoogtemeters: 430 of 700 meter

Startlocatie: parking station Ronse, Oudstrijderslaan (route)     


In juli mountainbiken we in de Vlaamse Ardennen. De grote rit gaat o.a. over de Hotondberg, Spinnessenberg, Muziekberg, Taaienberg en Goudberg. Je kan ook kiezen voor een kortere rit met minder beklimmingen.

Je kan kiezen tussen twee afstanden:

- 27 km (430 hoogtemeters)

- 47 km (700 hoogtemeters)

Zorg voor voldoende bevoorrading en zet de route op jouw gps of telefoon.

Rit 20220709 sfeerfoto
Rit 20220709 routekaart
Rit 20220709 routekaart 27km

26/06/2022  -  RACE  -  Vlaamse Ardennen

Afstand: 103 km       

Hoogtemeters: ca. 540 meter

Startlocatie: Kantien, Kanodreef 1, Gent (route)


We vertrekken vanuit de Kantien in Gent - langs de "golden river" (de Leie dus, en dat is geen bijnaam om de "Golden Boys" onrecht aan te doen) tot in Waregem, van via een omweg langs "Ijvegem" - zoals het geboortedorp van Stijn Streuvels in de streekte (en dat is geen schrijffout) genoemd wordt - richting Kluisberg (tot net op de taalgrens dus). Vandaar kaap op Oudenaarde - Flandrien oblige - om via de Zwalm, Oosterzele, en Merelbeke richting die andere Gentsche rivier - de Schelde te fietsen.  

 

600-tal hoogtemeters en totale afstand van 102 km. 

Rit 20220626 sfeerfoto
Rit 20220626 routekaart

29/05/2022  -  RACE  -  Vlaamse Ardennen

Afstand: 100 km       

Hoogtemeters: ca. 440 meter

Startlocatie: Kantien, Kanodreef 1, Gent (route)


Eind mei zakken we af naar het zuiden. Hoogtepunt van de rit wordt de Koppenberg, een klassieker van ‘De Ronde’ en erkend als rijksmonument. Maar vooral steil en met glibberige kasseien.

 

Voor we daar geraken, verkennen we het platteland rond Deinze en Waregem en beklimmen we de Tiegemberg. We keren terug door Oudenaarde, enkele mooie dorpjes van Kruisem, en Nazareth. 


Een rit van 100 km met ongeveer 440 hoogtemeters.

14/05/2022  -  MTB -  Drongen Meetjesland

Afstand: 44 - 57 -74 km     

Hoogtemeters: tot ca. 190 meter

Startlocatie: Parking station Drongen, Varendrieskouter (route)


Op 14 mei maken we een eerder vlakke mountainbikerit door het Meetjesland. We starten op de parking van het station van Drongen.

Je kan kiezen tussen drie afstanden:

- 44 km (85 hoogtemeters)

- 57 km (100 hoogtemeters)

- 74 km (190 hoogtemeters)

Zorg voor voldoende bevoorrading en zet de route op jouw gps of telefoon (meer info volgt na inschrijving).

Rit 20220514 sfeerfoto
Rit 20220514 routekaart 74km
Rit 20220514 routekaart 57km
Rit 20220514 routekaart 44km

24/04/2022  -  RACE  -  Scheldeland

Afstand: 85 km       

Hoogtemeters: ca. 360 meter

Startlocatie: Kantien, Kanodreef 1, Gent (route)


Zet je schrap voor de eerste hoogtemeters van het seizoen.

De hellingen van de Vlaamse Ardennen laten we nog links liggen, maar in het glooiende landschap van het Scheldeland is het geregeld vals plat.

Terugkeren doen we via het jaagpad naast de Schelde.

Daar blijft het plat, maar de wind kan een serieuze tegenstander zijn. 

Rit 20220424 routekaart
Rit 20220424 sfeerfoto

09/04/2022  -  MTB -  Hamme-Waasmunster

Afstand: 33-46-60-69 km     

Hoogtemeters: tot ca. 250 meter

Startlocatie: Sporthal Meulenbroek, Kaaiplein 32, Hamme (route)


Onze mtb-rit in april start aan de sporthal in Hamme met een vlakke basisrit van 30 km via Moerzeke en de Schelde. Na 30 km kan je beslissen of je al dan niet nog extra kilometers wil rijden in en rond Waasmunster. Het loont zeker de moeite om voor die extra lus te kiezen, want wat volgt is een zeer mooi parcours. Het venijn zit in de staart met de extra lussen vol hoogtemeters. Je kan kiezen voor 33, 46, 60 of 69 km (met maximaal 250 hoogtemeters bij de grootste afstand). 

Zorg voor voldoende bevoorrading en zet de route op jouw gps of telefoon (meer info volgt na inschrijving).

Rit 20220409 mtb routekaart 69km
Rit 20220409 mtb sfeerfoto
Rit 20220409 mtb routekaart 60km
Rit 20220409 mtb routekaart 46km
Rit 20220409 mtb routekaart 33km

09/04/2022  -  GRAVEL -  Zoniënwoud

Afstand: 45 km 

Startuur: 9u00 

Startlocatie: Kasteel van Groenendaal, Duboislaan 1, Hoeilaart


Als eerste gravelrit van 2022 nemen we met Gruppetto deel aan de Gravelride Zoniënwoud. Het parcours gaat dwars door de groene long van Brussel. Het prachtige bos ligt vol gravelpaden, die kan je trotseren met de gravel- of mountainbike. We opteren voor de rit van 45 km.

Rit 20220409 gravel omslagfoto

Opgelet: dit is geen wedstrijd, maar er is wel een gemeenschappelijke start! Het startschot wordt gegeven om 9 uur (als je voor 80 km kiest, moet je om 8 uur aan de start staan). Als je meerijdt, registreer je dan bij ons via de inschrijvingsknop hierboven én bij de organisatie van deze rit via www.passionforsports.eu/nl-gravelride-zoni%C3%ABnwoud (deelname vanaf 25 euro).

Bart en Hendrik verwachten je aan het startpunt, waar we samen vertrekken om 9 uur.

27/03/2022  -  RACE  -  Meetjesland

Afstand: 75 km       

Hoogtemeters: ca. 190 meter

Startlocatie: Kantien, Kanodreef 1, Gent (route)


De eerste rit van het nieuwe raceseizoen rijden we traditioneel door de bakermat van de voorzitter: het Meetjesland.

Het eerste stuk van de rit is ideaal om warm te rijden, omdat we vooral het kanaal volgen. Op het noordelijkste punt keren we terug richting Gent langs landelijke wegen. Breng voldoende sportdrank en snacks voor tussendoor mee.

Om de eerste rit vanuit onze nieuwe startlocatie feestelijk in te zetten, trakteren we je achteraf op een hapje en een drankje in Kantien.

Rit 20220327 routekaart
Rit 20220327 sfeerfoto

12/03/2022  -  MTB -  Middelkerke

Afstand: 32 - 45 - 60 km     Hoogtemeters: tot ca. 150 meter

Startuur: 10u00

Startlocatie: Parking Ijzerlaan, Ijzerlaan, Middelkerke (route)


Op zaterdag 12 maart rijden we een mountainbikerit aan onze Belgische kust, met mooie stukken door de duinen. Als het getij het toelaat, fietsen we twee keer over het strand. Zelfs bij een natte winter zal het parcours er  droog bij liggen, al zorgt het zand natuurlijk wel voor wat extra training...

We starten aan de gratis parking Ijzerlaan voor een basisrit van 60 km met ca. 150 hoogtemeters. Je kan ook een verkorte rit van 32 of 45 km rijden. Zorg voor voldoende bevoorrading en zet de route op jouw GPS of telefoon (meer info krijg je na inschrijving).

Een voorproefje van de route kan je zien in dit filmpje.

Rit 20220312 routekaart
Rit 20220312 sfeerfoto

05/03/2022  -  RACE extra -  Ename Classic

Afstand: 89 km        

Hoogtemeters: ca. 750 meter

StartlocatieSint-Jozefsplein, 9700 Oudenaarde


Als eerste extra rit voor 2022 nemen we met Gruppetto deel aan de Ename Classic uit de Proximus Cycling Challenge series. We opteren voor de rit van 89 km, maar wie wil kan uiteraard ook voor korter of langer kiezen.

Wie graag meerijdt, registreert zich enerzijds bij ons via de inschrijvingsknop hierboven, en anderszijds bij de organisatie van deze rit via https://www.enameclassic.be/nl/ - via de optie 'individueel' (tot 20/2 Early Bird tarief!).
Bart en Hendrik verwachten jullie aan het startpunt, waar we gezamenlijk vertrekken om 10u.

Rit 20220305 routekaart
Rit 20220305 sfeerfoto

15/01/2022  -  MTB -  Brugge

Afstand: 40 - 55 - 71 km     

Hoogtemeters: ca. 150 meter

Startlocatie: Sport Vlaanderen Brugge, Nijverheidsstraat 112, Brugge (route)


Voor onze eerste MTB-rit van het jaar, op zaterdag 15 januari, starten we in Brugge. Het was eerst de bedoeling om aan de toertocht van Varsenare deel te nemen, maar deze werd afgelast. 

We starten aan Sport Vlaanderen Brugge voor een basisrit van 55 km met ca. 150 hoogtemeters. Je kan ook een verkorte rit van 41 km rijden, of wie nog energie over heeft kan op het einde nog een extra lus nemen tot een totaal van 71 km. 

Rit 20220115 routekaart
Rit 20220115 sfeerfoto

11/12/2021  -  MTB -  Sint-Gillis-Waas

Afstand: 65, 50 of 36 km         

Hoogtemeters: ca. 150 m

Startlocatie: GC De Route, Stationstraat 197, St-Gillis-Waas


De laatste mountainebikerit van 2021 wordt een vlakke rit in het noorden van het Waasland.


We starten in Sint-Gillis-Waas en flirten algauw met de Nederlandse grens langs het mooie Stropersbos en natuurreservaat De Klinge. We rijden op zandgrond die normaal goed berijdbaar moet zijn.


De volledige rit is 65 kilometer met 150 hoogtemeters. Je kan ook een verkorte rit van 50 of 36 km rijden (zorg dat de route op je gps hebt staan).

Rit 20211211 routekaart
Rit 20211211 sfeerfoto

13/11/2021  -  MTB -  Bornem & Puurs

Afstand: 71 of 52 km         

Hoogtemeters: ca. 120 m

StartlocatieSporthal Breeven, Barelstraat 111, Bornem


In november kiezen we voor een vlak parcours met weinig hoogtemeters, maar dat compenseren we met een flinke portie kilometers en misschien een paar modderige stukken. We starten in Bornem en fietsen via Puurs tot in Ruisbroek. Vervolgens gaat het naar Breendonk, Lippelo en Opdorp richting Sint-Amands aan de Schelde, waarna we terug naar Bornem fietsen.

De volledige rit van 71 kilometer is geschikt voor gevorderde mountainbikers met een goede basisconditie. Heb je minder ervaring of conditie? Dan kan je ook meerijden voor een verkorte rit van 52 kilometer (zorg dat de route op je gps hebt staan).

Rit 20211113 routekaart
Rit 20211113 sfeerfoto

07/11/2021  -  GRAVEL -  Plug Plug Hageland

Afstand: 65 km           

Hoogtemeters: ca. 600 meter

Startlocatie: SportOase Rotselaar, Vakenstraat 18

Wie droomt er niet weg bij de beelden van de Strade Bianche? Het stof, het grind, het landschap, de heuvels, de heroïek, ... PlugPlug Hageland kookt een receptje met al deze ingrediënten, maar dan dichter bij huis. Net zoals in Toscane, wemelt het in het Hageland van de slingerende grindwegen. Je fietst er tussen de wijngaarden en het gaat goed op en af!

Voor deze rit doen we beroep op de door Count Me In georganiseerde gravel toertocht. Het is dus noodzakelijk dat je nog een ticket aanschaft via https://www.sqmtime.com/plugplughagelandevent

Rit 20211107 routekaart
Rit 20211107 sfeerfoto

31/10/2021  -  RACE -  Laatste seizoensrit...

Afstand: 92 km           

Hoogtemeters: ca. 490 meter

Startlocatie: Kantien, Kanodreef 1, Gent (bij Watersportbaan)


Voor de laatste rit van het seizoen begeven we ons naar gekende streken voor een combinatie van vlak en heuvelachtig. We verlaten Gent via de Schelde tot in Melle om te kunnen genieten van de glooiende streek rond Oosterzele en vervolgens enkele steilere hellingen in de Zwalmstreek aan te vatten. Ter hoogte van Gavere gaan we het jaagpad weer op richting Gent.

We rijden die dag 92 km en 490 hoogtemeters, met minstens 1 km kasseien. Als het weer te gortig wordt - of als we pakweg Michael Myers tegenkomen - kan de toer zonder veel moeite ingekort worden. Al hopen we natuurlijk op een ongeschonden rit onder een zachte herfstzon.

16-17/10/2021  -  MTB -  Weekend in Hoge Venen


De mountainbikers van Gruppetto hebben zich volop kunnen uitleven tijdens een weekendje in de Hoge Venen. 


We verbleven in Val D'arimont vlakbij Malmedy, ideaal voor zeer mooie tochten. Op zaterdag stond een rit tot in Sankt Vith op het programma (61,5 km / 1.080 hoogtemeters) en zondag reden we een paar lussen van de mtb-routes van Malmedy richting Robertville (56 km / 1.055 hoogtemeters ).


Uiteraard was er ook voldoende tijd voor ontspanning - met wat wellness en lekker eten en drinken.


Volgend jaar organiseren we zeker terug een mtb-weekend. 

Rit 20211016 routekaart
Rit 20211016 sfeerfoto
Rit 20211017 routekaart

09/10/2021  -  MTB -  Geraardsbergen

Afstand: 68 km   

Hoogtemeters: 700 m

Startlocatie: Sporthal De Kriebel, Groteweg 23, Geraardsbergen


Ook in oktober blijven we in de mooie Vlaamse Ardennen, met een rit die start in Geraardsbergen. Uiteraard rijden we De Muur op waardoor we meteen onze spieren opwarmen. Via het provinciaal domein De Gavers rijden we verder richting Bosberg en daarna naar Vollezele met de Zavelberg. We keren door het Boelarebos terug naar Geraardsbergen langs Tollembeek en Galmaarden.


Deze uitdagende rit van 68 kilometer en 800 hoogtemeters is alleen geschikt voor gevorderde mountainbikers met een goede basisconditie.

Rit 20211009 routekaart
Rit 20211009 sfeerfoto

26/09/2021  -  RACE -  Gentse Gordel

Afstand: 115 km    

Hoogtemeters: ca. 340 meter

Startlocatie: Parking Kristallijn, Warmoezeniersweg 20, Gent


September is traditioneel de maand van De Gordel. Voor een Gentse wielerclub wordt dat de Gentse gordel. Voor Gruppetto de Gruppetto Gay Gentse Gordel als je wil... :-) Je zal een mooi stukje groene rand rond Gent ontdekken en proeven van het begin van de Zwalm-streek. Het blijft bij een proevertje gezien we de totale afstand van de rit binnen de perken willen houden. We nemen ook even de boot om het Kanaal Gent-Terneuzen over te steken. Uiteraard is dit een overwegend vlakke rit, dus het belooft niet zwaar te worden. Bijkomend voordeel van een gordel: je kan maar half zo veel last ondervinden van de wind.

Rit 20210926 routekaart

11/09/2021  -  MTB -  Oudenaarde

Afstand: 55 km             

Hoogtemeters: ca. 900 meter

Startlocatie: Centrum Ronde v Vlaanderen, Oudenaarde (route)

Smeer je kuiten maar in voor deze uitdagende tocht door de Vlaamse Ardennen met een aantal pittige off-roadbeklimmingen. Gelukkig horen daar ook heel wat leuke afdalingen bij. Een fietshelm en goed werkende remmen zijn een must ... 

We vertrekken aan het Centrum Ronde van Vlaanderen en rijden via tal van singletracks door het glooiend landschap via onder andere de Kapelleberg en Eikenberg naar Etikhove. Vervolgens gaat het via Nukerke richting Kluisbergen. Onder meer de Oude Kwaremont rijden we off-road op. Vandaar rijden we terug richting Oudenaarde, met onderweg nog de Paterberg en de Koppenberg.

Rit 20210911 routekaart

29/08/2021  -  RACE -  Heuvelland vanuit Roeselare

Afstand: 100 km             

Hoogtemeters: ca. 1050 meter

Startlocatie: Beitem (Roeselare)    


Eind augustus gaan we nog eens ‘vreemd’ en vertrekken we vanuit Roeselare voor een rit naar en door Heuvelland. Na een vlakke aanloop beginnen we door het landschap te kronkelen met de eerste pittige klimmetjes. De eerste echte helling wordt de Kemmelberg en daarna volgend de hellingen elkaar in snel tempo op: Scherpenberg, Rodeberg, Mont Noir, Mont Kokereel, Monteberg, … Na een 70 kilometer keren we terug naar het vlakke land richting Roeselare. 

Rit 20210829 routekaart
Rit 20210829 omslagfoto

21/08/2021  -  MTB -  Ronse - Maarkedal

Afstand: 47 km             

Hoogtemeters: ca. 700 meter

Startlocatie: parking station Ronse, Oudstrijderslaan (route)     


In augustus gaan we met de mountainbike klimmen in de Vlaamse Ardennen. We starten aan het station van Ronse en maken eerst een grote toer rond de stad, met onder andere een beklimming van de Hotondberg en Spinnessenberg. Daarna fietsen we via de Muziekberg en de Taaienberg richting Etikhove en Maarkedal. De laatste kilometers rijden we via de Goudberg en Ellezelles terug naar Ronse.

Rit 20210821 routekaart
Rit 20210821 sfeerfoto

14/08/2021  -  RACE -  Hoogtemeters in de Hoge Venen

Afstand: 102 km             

Hoogtemeters: ca. 1.993 meter

Startlocatie: station van Coo 


Naar jaarlijkse gewoonte rijden de dappersten onder de Gruppetto's over het dak van het land. We starten onze toer dit jaar in Coo en klimmen richting Francorchamps om vervolgens te blijven stijgen tot het Signal de Botrange. Nadien volgt een lange, rechte afdaling naar Eupen. Op de terugweg passeren we het meer van Gileppe en de stad Spa. We beklimmen nog de Rosier, maar op zich gaat de terugweg gemakkelijk en snel, zeker na onze eerdere hoogtestage in La Roche.

Rit 20210814 routekaart
Rit 20210814 sfeerfoto

30/07-01/08/2021  -  RACE  -  Weekend Ardennen

Van vrijdag 30 juli tot en met zondag 1 augustus organiseerde Gruppetto een sportief fietsweekend in La Roche en Ardenne.


We verbleven in het fietshotel "Bike & Sleep Panache" - een ideale locatie!


Het werd een zeer leuk weekend met een toffe groep en uitdagende ritten:

 • 60 km / 1000 hoogtemeters
 • 70 km / 1300 hoogtemeters 
 • 60 km / 1100 hoogtemeters
 • 100 km / 1800 hoogtemeters


Dankjewel aan Bart & Hendrik voor de prima organisatie!Rit 20210731 sfeerfoto
Rit 20210730 kort routekaart
Rit 20210730 lang routekaart
Rit 20210731 kort routekaart
Rit 20210731 lang routekaart

25/07/2021  -  RACE -  Brabantse Pijl

Afstand: 95 km             

Hoogtemeters: ca. 800 meter

Startlocatie: Elewijt 

Voor onze juli-rit gaan we traditiegetrouw vreemd en starten we bij onze wielervrienden uit Mechelen. Nu het seizoen halverwege is, wagen we ons aan een deel van het parcours van de Brabantse Pijl. Na een opwarming van ongeveer 30 km rijden we over de Smeysberg, meteen de pittigste klim van onze rit. We vervolledigen met volgende klassiekers: Kouterstraat – Schavei – Hagaard – Hertstraat – Muur van Pecrot. 

Via de fameuze Langestraat in Leefdaal keren we dan via de Everbergse Steenweg terug naar ons vertrekpunt. De laatste 25km zijn ideaal om rustig uit te trappen en de verzuring uit je benen te laten wegvloeien. 

Zoals het een goede kermiskoers en ondertussen traditie betaamt, wordt deze rit afgesloten met braadworst bij Bart & Hendrik (inschrijven verplicht).

Rit 20210725 routekaart
Rit 20210725 sfeerfoto

10/07/2021  -  MTB  -  Asse

Afstand: 51 km

Hoogtemeters: ca. 530 meter 

Startlocatie: Parking Putberg, Putberg 1, Asse (route)

Onze vierde mountainbikerit wordt een mooie tocht door de Brabantse Kouters vanuit Asse. We starten aan de parking Putberg, waar er ruime parkeergelegenheid is, op 1,5 kilometer van het station. Het wordt een rit met heel wat leuke single tracks. Je houdt hierbij best de focus op het pad, maar vergeet zeker niet te genieten van de prachtige uitzichten over het glooiend landschap en de natuur. Er zitten diverse beklimmingen (en dus ook afdalingen) in, met in totaal ca. 530 hoogtemeters. We passeren halfweg de brouwerij van Mort Subite, maar die laten we wijselijk liggen. Aan het einde moeten we – zoals de naam van de startplek doet vermoeden – de Putberg weer op raken …

Rit 20210710 routekaart
Rit 20210710 sfeerfoto

27/06/2021  -  RACE -  Terug naar het Waasland

Afstand: 100 km             

Hoogtemeters: ca. 175 meter

Startlocatie: Sporthal Rozenbroeken (aan de fietspomp),

Victor Braeckmanlaan 180, Gent (route)


Voor onze junitoer trekken we naar het (noord)oosten van Gent: we fietsen een volledige vlakke toer langs Moerbeke en Wachtebeke, gaan even buurten met een stukje Zeeuws-Vlaanderen, en zetten ons traject voort door het Waasland. We wisselen lange rechte stukken, waar we vrije baan hebben, af met trajecten met wat meer fietsverkeer. Reken op een forse 100 km. Het startpunt is sporthal Rozenbroeken (aan de fietspomp), afsluiten doen we bij 'de sportiefste bar van Gent' Cup. 

Rit 20210627 routekaart
Rit 20210627 sfeerfoto

12/06/2021  -  MTB  -  Zwalm

Afstand: 49 km

Hoogtemeters: 475 meter 

Startlocatie: Sporthal Zwalm, Sportlaan 1, Munkzwalm (route)


We starten aan de sporthal in Munkzwalm, naast het station, voor twee lussen van het mtb-netwerk van Sport Vlaanderen.

Tijdens de eerste lus warmen we onze klimspieren meteen op, want we rijden de Vlaamse Ardennen in via Horebeke en Roborst, met onder andere de Pottenberg.

Na 26 kilometer passeren we weer aan onze startplaats en rijden de benen los voor een tweede, voornamelijk vlakke lus.

Deze derde mtb-rit is vooral bedoeld om onze hoogtemeters wat op te bouwen.

Rit 20210612 routekaart
Rit 20210612 sfeerfoto

30/05/2021  -  RACE -  Schelde en Zwalm

Afstand: 90 km             

Hoogtemeters: ca. 400 meter

Startlocatie: Parking Kristallijn, Warmoezeniersweg 20, Gent


Vanuit de Scheldevallei klimmen we het glooiende landschap van de Zwalmstreek in. We rijden door dorpjes met idyllische namen als Semmerzake, Dikkelvenne en Roborst, het zuidelijkste punt van deze toer. Via de vermaarde Paddestraat rijden we terug naar de Schelde. In Melle steken we de rivier over, en voorbij Laarne en Destelbergen fietsen we Gent weer binnen op de dijk. 90 afwisselende kilometers met hier en daar een hellinkje en een strook kassei.

Rit 20210530 routekaart
Rit 20210530 sfeerfoto

24/05/2021  -  GRAVEL  -  Brabantse Kempen

Afstand: 61 km             

Hoogtemeters: ca. 200 meter

Startlocatie: station Mechelen (of Elewijt indien met auto)


Op Pinkstermaandag verkennen we met de gravelbike de ruime omgeving van Mechelen, Bonheiden, Putte, Haacht en Zemst.
Vertrek om 11u aan het station van Mechelen, of wie met de auto komt, kan bij Bart en Hendrik afspreken om daar om 10u30 te vertrekken.
Dit is een gravelrit, dus per definitie geen ratrace naar de finish. MTB zijn zeker welkom.

Rit 20210524 routekaart
Rit 20210524 sfeerfoto

13/05/2021  -  GRAVEL  -  Waterloo

Afstand: 61 km             

Hoogtemeters: ca. 690 meter

Startlocatie: Burger King, Brusselse Steenweg 289, Waterloo


Voor onze eerste gravelrit van 2021, doen we 3 nationale monumenten aan. We starten onze rit door het Hallerbos waar - als het een beetje mee zit - we zullen verwelkomd worden door de rijkelijk bloeiende en geurende hyacinten. Daarna zakken we af naar een van de belangrijkste Waalse kunstwerken, het Hellend vlak van Ronquières. We keren terug naar onze auto, via de welbekende Leeuw van Waterloo.
Dit is een gravelrit, dus per definitie geen ratrace naar de finish. MTB-ers zijn zeker ook welkom.

Rit 20210405 routekaart
Rit 20210513 sfeerfoto

08/05/2021  -  MTB  -  Gentbrugge

Afstand: 53 km

Hoogtemeters: ca. 150 meter

Offroad 36%

Startlocatie: Sporthal Driebeek, Driebeekstraat 22, Gent (route)


Vanuit de Gentbrugse Meersen rijden we naar Destelbergen, Klein Gent en Steentje naar Laarne en vandaar terug naar Gentbrugge. Deze rit telt 53 kilometer en net geen 150 hoogtemeters. Noemenswaardig klimwerk zit er nog niet in, maar de wind kan wel hevig beuken in de Scheldevallei. Na deze rit zijn we klaar om de volgende maanden meer hoogte- of kilometers te fietsen.

Rit 20210508 routekaart mtb
Rit 20210508 sfeerfoto

25/04/2021  -  RACE -  Terug naar De Leiestreek

Afstand: 93 km             Hoogtemeters: ca. 220 meter

Startlocatie: Topsporthal Vlaanderen, Zuiderlaan 14, Gent


Voor de tweede rit van het seizoen slaan we nog niet alle registers open. We blijven ook nog een beetje in de buurt van het Gentse. Deze rit van 93 km is geen volledige vlakke rit, maar biedt wel de mogelijkheid om hier en daar wat uit te bollen of een tandje bij te steken omdat we onder andere een redelijk stuk langs de Leie fietsen tussen Zulte en Deinze. Omdat we volgens de huidige corona-maatregelen nog in groepjes van 4 moeten rijden, starten we nog steeds aan de Topsporthal Vlaanderen.

We rijden via De Pinte richting Waregem en keren via Dentergem, Deinze en Aalter terug naar Gent. Hier en daar wat hellingen waardoor deze tweede rit al iets uitdagender wordt dan de openingsrit. Met onze trainer vooraan in het peloton is dit een koud kunstje. Goed voor 93 km en 220 hoogtemeters.

Rit 20210425 routekaart
Rit 202110425 sfeerfoto

24/04/2021  -  MTB  -  Merelbeke

Afstand: 49 km

Hoogtemeters: ca. 290 meter

Offroad 48%

Startlocatie: Sporthal Ter Wallen, Sportstraat 1, Merelbeke (route)


In het begin van de tocht gaat het via veldwegen richting Lemberge, Bottelare, Munte (waar een lichte beklimming de kuiten extra zal trainen) tot in Vurste.
We maken vervolgens een lus langs de Schelde tot in Gavere en Dikkelvenne, waar we een paar leuke singletracks rijden. Ook hier krijgen we een paar beklimmingen voorgeschoteld, met uiteraard ook afdalingen.
Eens terug in Vurste gaat het terug naar Merelbeke via het natuurgebied naast de Schelde.

Rit 20210410 routekaart
Rit 20210424 mtb sfeerfoto

28/03/2021  -  RACE  -  Meetjesland

Afstand: 75 km             

Hoogtemeters: ca. 175 meter

Startlocatie: Topsporthal Vlaanderen, Watersportbaan, Gent (gpx start vanaf Cup Café in Gent)


We kiezen voor een tocht van 75 kilometer richting het Meetjesland. Het eerste stuk van de rit is ideaal om warm te rijden omdat we dan vooral langs het kanaal rijden. Wanneer we op ons verste punt zijn aangekomen, keren we terug richting Gent langs landelijke wegen. 

Rit 20210328 routekaart
Rit 20210328 sfeerfoto

25/10/2020  -  RACE  -  Meetjesland

Afstand: 96 km

Hoogtemeters: ca. 200 meter

Startlocatie: Topsporthal Vlaanderen, Watersportbaan, Gent


Vanuit Gent rijden we richting Vinderhoute, waar we het jaagpad langs de Lieve en het Kanaal van Schipdonk nemen tot voorbij Maldegem.
We flirten wat met de Belgisch-Nederlandse grens doorheen de polders met verschillende waterlopen en kreken tot in Boekhoute.
Vandaar gaat het terug richting Evergem om zo terug naar Gent te rijden.
Een rit van 96 km met weinig hoogtemeters (ca. 200 meter), een ideale afsluiter van het seizoen…

Rit 20201025 routekaart
Rit 20201025 sfeerfoto

04/10/2020  -  RACE  -  Flirten met de Schelde

Afstand: 105 km

Hoogtemeters: ca. 500 meter

Startlocatie: Pedaleur de Flandres, Volderstraat, Gent


Onze gedreven coach in eigen persoon organiseert de 5e rit in september. We vertrekken traditiegetrouw aan het Pedaleur de Flandres cycling café.
We warmen de benen op langs de Schelde en rijden richting Melle. Via Moortsele, Dikkele, Paulatem, Dikkelvenne, en Semerzake verkennen we het glooiende landschap. De tocht brengt ons verder naar Lemberge, Oosterzele, Balegem en Scheldewindeke om dan na een eindspurt aan de schelde terug te keren naar onze thuisbasis. Goed voor 104km en 320 hoogtemeters.

Rit 20200927 routekaart
Rit 20201005 sfeerfoto

30/08/2020  -  RACE  -  Mandel, Leie en Schelde

Afstand: 100 km

Hoogtemeters: ca. 530 meter

Startlocatie: Station Tielt


Gruppetto gaat dit seizoen voor de 2e keer vreemd. Onze Franstalige vriend Christophe organiseert een rit in het diepe West-Vlaanderen. We gaan op verkenning langs de Mandel, de Leie en de Schelde. We trotseren 3 hellingen, doen 3 provincies aan en voorzien 3 bevoorradingspunten. We starten aan het station van Tielt en rijden richting Kluisbergen voor de 1e helling (Oost-Vlaanderen). De 2e helling bevindt zich in Russeignies (Henegouwen) en de 3e in Tiegem (Bergstraat, West-Vlaanderen).

Rit 20200830 routekaart
Rit 20200830 sfeerfoto

22/08/2020  -  RACE  -  Vlaamse Ardennen

Afstand: 103 km

Hoogtemeters: ca. 730 meter

Startlocatie: Ledeberg rondpunt Hundelgemsestwg/Eggermontstr


Op onze extra rit 3 gaan we fietsen naar en door de Vlaamse Ardennen. Het jaagpad langs de Schelde brengt ons tot Oudenaarde. Voorbij Leupegem volgen we nog even het vlakke fietspad voorbij de Koppenberg die we links laten liggen tot Berchem.
Nu is het gedaan met het vlakke land. We fietsen nu de Vlaamse Ardennen in en maken kennis met volgende hellingen uit de Ronde van Vlaanderen: Oude Kwaremont, Paterberg, Kortekeer, Taaienberg, Steenbeek en Molenberg. Via Munte en Bottelare komen we uit in Merelbeke. Het wordt een pittige rit van ruim 100 km en heel wat hoogtemeters.

Rit 20200822 omslagfoto
Rit 20200822 routekaart

01/08/2020  -  RACE  -  Weekend in de Ardennen

Afstand: 109 km

Hoogtemeters: ca. 1.430 meter

Startlocatie: Lustin


In het eerste weekend van augustus ging Gruppetto op weekend, met respect voor de toen geldende coronamaatregelen.

Op zaterdag stond een stevige rit van net geen 110 km ingepland, met net geen 1500 hoogtemeters. 

Na het ontbijt maakten we op zondag nog een mooie wandeling in de streek.

Rit 20200801 routekaart
Rit 20200801 sfeerfoto

26/07/2020  -  RACE  -  Elewijtse Pijl (Hageland)

Afstand: 100 km       Hoogtemeters: ca. 600 meter

Startlocatie: Elewijt


Na wat vlakke aanloopkilometers gaan we in Holsbeek recht op de Chartreuzenberg af, bekend bij menig wielerfanaat. We kronkelen verder langs holle wegen in Linden en Lubbeek naar Tielt-Winge. Onderweg doen we ook de dubbel Kaaskorf en Muur van Houwaart aan, trainingparcour van ex-Ronde van Vlaanderen winnaar Nick Nuyens. De wegen zijn hier smaller, de hellingen nijdiger, de bochten verraderlijker en de uitzichten adembenemender. Als uitsmijter beklimmen we de kasseien van de korte maar stijle Kratenberg, en krijgen als beloning een glimp te zien van het internationaal bejubelde crematorium Hofheide. Vanaf Rotselaar fietsen we dan vlak terug naar het vertrekpunt. We klokken af op ongeveer 100 km.

Rit 20200726 routekaart
Rit 20200726 sfeerfoto

11/07/2020  -  RACE  -  Kemmelberg

Afstand: 100 km       Hoogtemeters: ca. 460 meter

Startlocatie: Gent (gpx vanaf Oudenaarde)


Op onze Vlaamse feestdag fietsen we vanuit Gent naar het Heuvelland in West-Vlaanderen, pittige rit van 140 km. De gpx-file start pas vanaf Oudenaarde. Vanuit Gent rijden we over de parkbosbruggen op de fietssnelweg F7 tot De Pinte. Fietssnelweg F45 volgen we tot in Oudenaarde. Vanaf Oudenaarde volgen we de Schelde stroomopwaarts tot in Bossuit. Vanaf hier fietsen we langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk tot in Kortrijk waar we de Leie volgen tot even voorbij Wervik. Via Wijtschate, bekend van Eigen Kweek rijden we tot Kemmel in het Heuvelland waar we na een stevige klim het hoogste punt van West-Vlaanderen bereiken (156 m). Over de Baneberg fietsen we langs Westouter en Reningelst verder doorheen het prachtige Heuvelland tot Poperinge waar we afsluiten op terras. Terugkeren doen we met trein.

Rit 20200711 routekaart
Rit 20200711 omslagfoto

28/06/2020  -  RACE  -  Nokereberg

Afstand: 75 km

Hoogtemeters: ca. 240 meter

Startlocatie: Station Drongen


Op zondag 28 juni vertrekken we van uit Gent/Drongen naar het zuiden voor onze 2e rit. Vanuit Landegem rijden we een stukje langs de vaart via Nevele naar Deinze.
Daarna gaan we richting Kruishoutem met daarna als extra uitdaging enkele hellingen (Nokereberg) en een stukje kasseien. We keren terug via de Leiestreek en sluiten af met een boottochtje.

Rit 20200628 routekaart
Rit 20200628 sfeerfoto

13/06/2020  -  RACE  -  Hoge Venen

Afstand: 80 km

Hoogtemeters: ca. 820 meter

Startlocatie: Station Eupen


Vanaf het station van Eupen klimmen we dwars door het machtige Hertogenwald naar de Hoge Venen over de Baraque Michel en Mont Rigi tot op Botrange, het hoogste punt van het land.
Even verder bereiken we de Vehnban, een oude spoorweg die nu een schitterend fietspad is. Deze volgen we 25 km in zuidelijke richting. Bij Montenau verlaten we dit vlakke fietspad en fietsen verder via Meyerode, Schönberg, Manderfeld en Losheim in de Ourvallei op de grens met Duitsland. Ravel L45a leidt ons via het stuwmeer van Butgenbach opnieuw tot op Botrange, daar volgt de verdiende afdaling tot in het centrum van Eupen waar we kunnen afsluiten op een terras.

Rit 20200613 routekaart
Rit 20200613 sfeerfoto

31/05/2020  -  RACE  -  Meetjesland

Afstand: 75 km

Hoogtemeters: ca. 130 meter

Startlocatie: Begijnhoflaan, Gent


Op zondag 31 mei is het dan toch eindelijk zo ver en gaan we de uitdaging aan om in alle veiligheid onze eerste kilometers in groep te rijden. We hebben een wegkapitein aangeduid die zal waken over alle veiligheidsmaatregelen die zijn opgelegd door de overheid.

We kiezen voor een tocht van 75 kilometer richting het Meetjesland. Het eerste stuk van de rit is ideaal om warm te rijden omdat we dan vooral langs het kanaal rijden. Wanneer we op ons verste punt zijn aangekomen, keren we terug richting Gent langs landelijke wegen.

Rit 20200531 routekaart
Rit 20200531 sfeerfoto